Je bent hier: HomeVoorstelling projectPubliek domein › Koningin Mathildeplein

Koningin Mathildeplein

De Stad Gent heeft voor de zuidkant van het station een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt (zie punt 2). 

Nieuw plein: het Koningin Mathildeplein

Het nieuwe plein aan de zuidzijde van het station heeft de naam het Koningin Mathildeplein gekregen. Dit nieuwe plein benadrukt de ambitie van de Stad Gent om de zuidelijke toegang tot het station in te richten als een volwaardige toegang en de toekomstige stadspoort voor wie Gent via het zuiden of met het openbaar vervoer binnen komt. Op het plein komt een s-vorming gebouw met een gemengde invulling.

Om de ontwikkeling van dit plein mogelijk te maken, maakte sogent de voorbije jaren werk van de aankoop en de sloop van de bestaande bebouwing. In afwachting van de realisatie van het S-gebouw kunnen pendelaars hier hun fiets kwijt en is er een tijdelijke K&R voorzien. Een deel van het plein werd in de eerste fase van de stationswerken (heraanleg sporen 8 tot en met 12) ook als werfzone gebruikt.

Het Koningin Mathildeplein biedt momenteel plaats aan fietsenstallingen en een tijdelijke K&R

Ontwerp Koningin Mathildeplein

De Stad Gent neemt de coördinatie van het ontwerp en de uitvoering van het Koningin Mathildeplein op zich. Het ontwerp van het plein wordt opgemaakt naar aanleiding van de studieopdracht masterplan Publieke Ruimte die momenteel loopt en de volledige inrichting van het publiek domein in de ruime stationsomgeving onderzoekt.. Daarvoor is ook de inbreng van bewoners, pendelaars en andere gebruikers van het plein gevraagd. Hier vind je meer informatie over het participatietraject van het Koningin Mathildeplein (2016) en het inspraaktraject masterplan Publieke Ruimte (2020-2021).

mathildeplein volgens Alain Marguerit
Zo kan het Koningin Mathildeplein er  uitzien volgens landschapsarchitect Alain Marguerit.