Je bent hier: HomeVoorstelling projectProjectontwikkeling › VAC Virginie Loveling (A1)

VAC Virginie Loveling (A1)

Functie: kantoren van de Vlaamse overheid
Ontwerper: Poponcini & Lootens Ir. architecten
Start bouw: augustus 2011
Officiële opening: februari 2014
Volledige ingebruikname: juni 2014
Adres: Koningin Maria-Hendrikaplein 70

 

 

Locatie van de VAC Virginie Loveling (A1)
Situering van VAC Virginie Loveling 

De kantoortoren VAC Virginie Loveling is het eerste gebouw van de zone A, en meteen de markante ‘kop' van deze zone, aan het Koningin Maria-Hendrikaplein (het plein voor het station Gent Sint-Pieters).

 

Het gebouw bestaat uit twee delen: een laag gebouw in L-vorm en een toren. Het lage gebouw heeft een publieke functie. De kantoren bevinden zich in de toren.

De toren telt 22 verdiepingen, is 90 meter hoog en aan de breedste basis 44 meter breed. De arm is aan één kant 17,5 meter hoog en aan de kant Koningin Fabiolalaan 23 meter hoog. Daar zijn er drie verdiepingen.
De ingang van het nieuwe kantoorgebouw ligt op niveau +1: je loopt naar binnen via een zwevend voorplein, een podium met zicht op het Koningin Maria-Hendrikaplein, het station en de nieuwe busstation. Het ontwerp houdt nauwgezet rekening met de toegankelijkheid voor personen met een beperking.

foto van VAC vanaf K.M Hendrikaplein
Het VAC Virginie Loveling gezien vanaf het Koningin Maria-Hendrikaplein

Architectuurwedstrijd (2010)

De juryleden van de architectuurwedstrijd, voorgezeten door Frank Beke, kiezen quasi unaniem het ontwerp van Poponcini & Lootens. Er is bij de beoordeling van de dossiers speciale aandacht gegeven aan de kwaliteit van het stedenbouwkundige en architecturale ontwerp, aan energie-efficiëntie en duurzaamheid, aan economische efficiëntie en aan de aangetoonde ervaring in dergelijke projecten. Ook de klankbordgroep, waarin vertegenwoordigers zitten van verschillende belangengroepen uit de stationsbuurt, is blij met de keuze van de jury en vindt het ontwerp intelligent en goed doordacht.

Voor de gevel aan de kant Koningin Fabiolalaan kiezen de architecten voor een ruwe, introverte sfeer waarbij ze gebruik maken van steenachtige materialen met markante structuur, zoals baksteen. Enerzijds omdat dit materiaal veelvuldig gebruikt wordt in de omgeving, anderzijds omdat de openheid langs deze zijde beperkt is.
Transparantie is dan weer de sfeer die de architecten willen creëren voor de gevel om en rond de esplanade, die zich als nieuwe route doorheen de projectontwikkeling profileert en parallel loopt met de Koningin Fabiolalaan en de sporen. Rond deze esplanade zijn gladde materialen zoals architectonisch beton en glas gebruikt.

"Het geheel is als een elegante dame die zorgzaam haar omgeving omhult. De arm interageert met de onmiddellijke omgeving, de toren geeft betekenis aan de site op niveau van de stad", zegt architect Patrick Lootens.