Het gebouw is zeer energiezuinig:
Daarnaast ligt ook op andere vlakken de focus op duurzaamheid. Zo wordt afval zo veel als mogelijk vermeden. Het afval dat toch ontstaat wordt in verschillende fracties opgehaald.
Ook wat catering betreft is duurzaamheid belangrijk, onder meer door het inperken van voedselverlies, het aanbieden van vegetarische maaltijden en de aankoop van producten met een duurzaamheidslabel. De focus ligt op gezonde, gevarieerde en evenwichtige voeding, met continue aandacht voor de ecologische impact. De bezoeker wordt maximaal geinformeerd zodat deze een bewuste keuze kan maken.
Op vlak van mobiliteit biedt de Vlaamse Overheid (elektrische) dienstfietsen aan aan het personeel, wordt het wagenpark steeds groener en zijn er zijn elektrische laadpalen.
Voor de schoonmaak worden er geen chemische producten meer gebruikt, maar wordt er in de plaats daarvan gewerkt met probiotische schoonmaakmiddelen. Daarnaast wordt er tijdens het schoonmaken een minimum aan water verbruikt.
Rinkkaai wordt een Bijna Energie Neutrale (BEN) buurt. Om dit te bereiken wordt er maximaal rekening gehouden met compactheid, oriëntatie en schaduw, echter zonder in te boeten op woonkwaliteit. Voor het resterende energieverbruik zet Rinkkaai in op hernieuwbare energiebronnen, met geothermische warmtepompen gekoppeld aan een BEO-veld (Boorgat energie opslag - een methode om warmte of koude aan de grond te onttrekken of er terug in te pompen), warmte recuperatie op de ventilatielucht en zonne-panelen. Neerslag wordt zo lang mogelijk vastgehouden, hergebruikt en gebufferd vooraleer het afgerond wordt.
De daken zullen niet alleen dienen voor energieopwekking, ze krijgen bij enkele gebouwen ook een gemeenschapsgerichte functie voor de nieuwe bewoners. Deze functies verschillen per gebouw en worden bijvoorbeeld ingericht met een moestuin, serres, een zonneterras.