Gebouw A1 (VAC Virginie Loveling)

Het Vlaams Administratief Centrum (VAC) Virginie Loveling is een kantoorgebouw waar de Vlaamse overheid is gehuisvest.
Zone A: VAC
  • Functie kantoren van de Vlaamse overheid
  • Ontwerper Poponcini & Lootens Ir. architecten
  • Start bouw aug. 2011
  • Officiële opening feb. 2014
  • Volledige ingebruikname jun. 2014
  • Adres Koningin Maria-Hendrikaplein 70

Ligging

De kantoortoren VAC Virginie Loveling is het eerste gebouw van de zone A, en meteen de markante ‘kop' van deze zone, aan het Koningin Maria-Hendrikaplein (het plein voor het station Gent-Sint-Pieters).

A1 07 00

VAC Virginie Loveling

Het gebouw bestaat uit twee delen: een laag gebouw in L-vorm en een toren. Het lage gebouw heeft een publieke functie. De kantoren bevinden zich in de toren.

De toren telt 22 verdiepingen, is 90 meter hoog en aan de breedste basis 44 meter breed. De arm is aan één kant 17,5 meter hoog en aan de kant Koningin Fabiolalaan 23 meter hoog. Daar zijn er drie verdiepingen.
De ingang van het nieuwe kantoorgebouw ligt op niveau +1: je loopt naar binnen via een zwevend voorplein, een podium met zicht op het Koningin Maria-Hendrikaplein, het station en de nieuwe busstation. Het ontwerp is zeer energiezuinig en houdt nauwgezet rekening met de toegankelijkheid voor personen met een beperking.

Er werd 32.517 m² gebouwoppervlakte gerealiseerd, waarvan 19.337 m² kantooroppervlakte. Naast kantoren bezit het gebouw ook een restaurant, koffiebar, auditorium, de VDAB-werkwinkel, publiekswerking jongerenwelzijn, …

Architectuurwedstrijd

Na een architectuurwedstrijd werd het ontwerp van Poponcini & Lootens gekozen. Er is bij de beoordeling van de dossiers speciale aandacht gegeven aan de kwaliteit van het stedenbouwkundige en architecturale ontwerp, aan energie-efficiëntie en duurzaamheid, aan economische efficiëntie en aan de aangetoonde ervaring in dergelijke projecten.

Voor de gevel aan de kant Koningin Fabiolalaan kiezen de architecten voor een ruwe, introverte sfeer waarbij ze gebruik maken van steenachtige materialen met markante structuur, zoals baksteen. Enerzijds omdat dit materiaal veelvuldig gebruikt wordt in de omgeving, anderzijds omdat de openheid langs deze zijde beperkt is.
Transparantie is dan weer de sfeer die de architecten willen creëren voor de gevel om en rond de esplanade, die zich als nieuwe route doorheen de projectontwikkeling profileert en parallel loopt met de Koningin Fabiolalaan en de sporen. Rond deze esplanade zijn gladde materialen zoals architectonisch beton en glas gebruikt.

Historiek

  • 13/02/2014: officiële opening

  • 8/12/2011: officiële eerstesteenlegging

  • 1/08/2011: start bouw van het VAC Virginie Loveling

  • 11/03/2010: bekendmaking winnaar ontwerp: Polo Architects

"Het geheel is als een elegante dame die zorgzaam haar omgeving omhult. De arm interageert met de onmiddellijke omgeving, de toren geeft betekenis aan de site op niveau van de stad"
Patrick Lootens, Architect

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.