Koningin Mathildeplein

Het nieuwe plein aan de zuidzijde van het station heeft de naam het Koningin Mathildeplein gekregen. Dit plein benadrukt de ambitie van de Stad Gent om de zuidelijke toegang tot het station in te richten als een volwaardige toegang en de toekomstige stadspoort voor wie Gent via het zuiden of met het openbaar vervoer binnen komt. Op het plein komt een s-vorming gebouw met een gemengde invulling.

De Stad Gent heeft voor de zuidkant van het station een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt.

Een nieuw plein

Om de ontwikkeling van dit plein mogelijk te maken, maakte sogent de voorbije jaren werk van de aankoop en de sloop van de bestaande bebouwing. In afwachting van de realisatie van het S-gebouw kunnen pendelaars hier hun fiets kwijt en is er een tijdelijke K&R voorzien. Een deel van het plein werd in de eerste fase van de stationswerken (heraanleg sporen 8 tot en met 12) ook als werfzone gebruikt.

Koningin Mathildeplein
Het Koningin Mathildeplein biedt momenteel plaats aan fietsenstallingen en een tijdelijke K&R

Het ontwerp

De Stad Gent neemt de coördinatie van het ontwerp en de uitvoering van het Koningin Mathildeplein op zich. Het ontwerp van het plein wordt opgemaakt rekening houdend met de resultaten van de studieopdracht masterplan Publieke Ruimte die momenteel loopt en de volledige inrichting van het publiek domein in de ruime stationsomgeving onderzoekt. Daarvoor is ook de inbreng van bewoners, pendelaars en andere gebruikers van het plein gevraagd.

Marguerit Mathildeplein
Zo kan het Koningin Mathildeplein er uitzien volgens landschapsarchitect Alain Marguerit.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.