2000 bijkomende fietsenstallingen

Geplaatst op 09 nov. 2016
2000 bijkomende fietsenstallingen

Tegen midden 2017 zal er in de stationsomgeving van Gent-Sint-Pieters plaats zijn voor in totaal 9.700 fietsen. Momenteel zijn dit er 7.600. De verhoging van het aantal fietsplaatsen is nodig omdat steeds meer pendelaars met de fiets naar het station komen. Eens de stationswerken voltooid zijn, zullen er in totaal 13.500 plaatsen beschikbaar zijn. De realisatie van de extra fietsenstallingen wordt gefinancierd door NMBS en de Stad Gent.

Etagerekken
In het voorjaar 2017 zullen de NMBS en de Stad Gent versneld meer dan 2.000 extra fietsplaatsen realiseren in de fietsenstalling onder het busstation. Een groot deel van de huidige fietsrekken zal worden vervangen door al definitieve, comfortabele en veilige etagerekken. Er komt voldoende vrije tussenruimte en de rekken krijgen een gasdrukveer om het optillen gemakkelijker te maken. In de brede gang van de fietsenstallingen op de promenade naar het Koningin Maria-Hendrikaplein worden extra fietsenrekken geplaatst voor samen een 400-tal tweewielers. Achter het VAC Virginie Loveling, waar later een gebouw met sociale woningen komt, zullen nog eens 500 tijdelijke fietsplaatsen worden gerealiseerd.
Tegen midden 2017 zal er plaats zijn voor in totaal 9.700 fietsen. De volgende jaren zullen er, in functie van de stationswerf, steeds extra fietsplaatsen bij komen. In 2018 zullen dit er al 11.500 zijn, om tegen het einde van de werkzaamheden te kunnen beschikken over in totaal 13.500 fietsplaatsen.

Toekomst: 13.500 fietsplaatsen

In de toekomst zal het station Gent-Sint-Pieters over 13.500 fietsplaatsen beschikken, gespreid over twee overdekte fietsenstallingen. Het eerste gedeelte van de westelijke fietsenstalling onder het busstation is al gerealiseerd en zal de komende jaren nog verder uitgebreid worden tot aan het Koningin Mathildeplein. De oostelijke fietsenstalling komt onder de treinsporen tussen de Prinses Clementinalaan en de Sint-Denijslaan.

In 2010 waren aanvankelijk 10.000 fietsplaatsen bij het Sint-Pietersstation gepland, maar aangezien steeds meer treinreizigers met de fiets naar het station komen en er dus een groeiende behoefte aan fietsplaatsen bij het station is, hebben NMBS en de Stad Gent samen beslist om dit aantal te verhogen tot 13.500 fietsplaatsen.
Het vergde heel wat puzzelwerk om deze bijkomende fietsplaatsen in te plannen. Door etagerekken te gebruiken, kan er echter op dezelfde oppervlakte extra fietscapaciteit worden gecreëerd. Ook voor buitenmaatse fietsen, zoals bakfietsen, worden er in de fietsenstallingen extra plaatsen voorzien.

NMBS hecht veel belang aan de mobiliteit van haar klanten en investeert volop in de uitbreiding en vernieuwing van haar stationsparkings voor fietsen en auto’s. Wanneer stations goede parkeervoorzieningen hebben, zullen reizigers sneller de stap zetten naar het openbaar vervoer.
Ook de Stad Gent hecht veel belang aan mobiliteit en bereikbaarheid. In het kader van het nieuwe Mobiliteitsplan investeert de Stad volop in fietsinfrastructuur en fietsparkeermogelijkheden, zowel in de stad als aan het station. Een van de vele maatregelen waarmee de Stad Gent bewoners, bezoekers en pendelaars wil aansporen om slim te schakelen tussen verschillende vervoersmiddelen.

Doelstellingen van de NMBS en Stad Gent:
- Versneld realiseren van extra fietsplaatsen voor pendelaars
- Het aantal fietsplaatsen laten meegroeien met de werkzaamheden
- Het maximaal inzetten op al definitieve fietsrekken
- Aandacht voor veiligheid en comfort

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.