Afbraak uurwerktoren Gent-Sint-Pieters begint (maa/2006)

Geplaatst op 09 mrt. 2006

De afbraak van de uurwerktoren van het station Gent-Sint-Pieters start op 13 maart 2006 om 9 uur met het verwijderen van het koepel-ornament. Volgens de planning neemt de afbraak van de toren twee maanden in beslag. Vanaf midden mei begint de heropbouw.

Sinds de opening van het station Gent-Sint-Pieters in 1913 is de uurwerktoren een herkenningspunt voor de omgeving. Na 93 jaar is de toren, die nu in de steigers staat, dringend aan restauratie toe. Het was de bedoeling de huidige stenen bij de heropbouw te gebruiken. Een onderzoek van enkele stenen in het laboratorium heeft echter uitgewezen dat de stenen niet meer vorstbestendig zijn. Daarom zal NMBS-Holding, verantwoordelijk voor de stationsgebouwen, de toren heropbouwen met een nieuwe baksteen die de originele heel dicht benadert. De keuze is gebeurd in overleg met Monumentenzorg. In september zal de uurwerktoren opnieuw een baken zijn voor de treinreizigers en de buurt. De restauratie kost 573 580 euro. Het station Gent-Sint-Pieters werd in de periode 1910-1912 gebouwd naar een ontwerp van ingenieur-architect Louis Cloquet. Op 10 november 1995 werd Gent-Sint-Pieters op de lijst van beschermde monumenten geplaatst.

Voor de beeldpers: op maandag 13 maart 2006 om 9 uur start de afbraak van de uurwerktoren met het koepel-ornament. Er is mogelijkheid om te filmen of te fotograferen vanuit het districtsgebouw van de NMBS-Groep.

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.