Afbraak van de sloop van het voormalige postgebouw gestart (sep/2007)

Geplaatst op 03 sep. 2007

Het voormalig postgebouw Gent X, op het K. Maria Hendrikaplein (nabij Station Gent-Sint-Pieters) gaat tegen de vlakte. Een stuk postgeschiedenis verdwijnt, om plaats te maken voor een 21ste eeuws knooppunt van openbaar vervoer.

Sinds het begin van de jaren 70 werden in het voormalige Gent X de poststukken uit heel Oost-Vlaanderen, en later ook uit West-Vlaanderen aangevoerd, gesorteerd en gedistribueerd. Tot vorig jaar, 2006. Toen verhuisden de postsorteerders naar het nieuwe moderne sorteercentrum Gent X in Wondelgem (Gent).

Architecturaal had het gebouw, een betonnen doos in U-vorm, nauwelijks uitstraling.

Op het vrijgemaakte terrein zullen de NMBS-Holding, Infrabel, Eurostation, De Lijn, de stad Gent en het Agentschap Infrastructuur, in het kader van het Project Gent Sint-Pieters, de komende jaren een ondergrondse parkeergarage voor 2.800 auto's en 6.800 fietsen, en een kiss & ridezone bouwen. Gelijkgronds zal zich een deel van het nieuwe (flink grotere) busstation situeren.

(Het Project Gent Sint-Pieters omvat daarnaast nog heel wat bouwdossiers: een vernieuwd station, een nieuw tramstation, tunnels, verbindingsweg met R4 en nieuw natuurpark, woningen en kantoren aan de K. Fabiolalaan, nieuwe straten en pleinen, openbaar groen. Kortom: heel de stationsomgeving wordt een moderne draaischijf van openbaar vervoer en een toegangspoort tot het moderne Gent.)

Vanaf 4 september 2007 doet de sloopkraan haar werk. Het betonnen skelet van oud-Gent X wordt neergehaald. Vermoedelijke duur van de sloopwerken is 10 weken, dus tot ongeveer half november. De ontmanteling binnenin en de verwijdering van harde en zachte asbest-elementen gebeurde al voor de zomer.

Om veiligheidsredenen dienen beeldjournalisten die van dichtbij willen filmen of fotograferen vooraf contact op te nemen met Greet Riebbels, communicatieverantwoordelijke Project Gent Sint Pieters, tel. 0486 26 00 14, Greet.Riebbels@projectgentsintpieters.be.

Meer info: Infopunt Project Gent Sint-Pieters Districtsgebouw NMBS-groep, K. Maria Hendrikaplein 2, 9000 Gent (open op dinsdag van 14-16 uur en op donderdag van 10-12 uur), tel. 09 241 24 11, www.projectgentsintpieters.be.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.