Evaluatie explosie nr. 2 voormalig postgebouw op 25 november 2011

Geplaatst op 25 nov. 2007

Op zondag 25 november 2007 om 15.25 uur is, zoals gepland, de tweede toren van het voormalig postgebouw Gent X , naar beneden gehaald met behulp van springstoffen. De operatie is geslaagd. Wel is de liftkoker die in het gebouw zat, als één aaneengesloten blok (en niet in stukken) bovenop de puinhoop blijven liggen. De eerste controles door de springmeester, sloper en ordediensten geven aan dat er geen stabiliteitsproblemen zijn die gevaar opleveren voor het openbaar domein.

Tegen het talud van de sporen en op spoor 1 zijn enkele kleinere brokstukken van de zijgevel terecht gekomen. De bovenleidingen van spoor 1 zijn volgens een eerste visuele controle niet beschadigd. Op dit ogenblik is de sloper het puin aan het weghalen van het talud en van spoor 1. De NMBS meldt dat alle perrons tegen vanvond weer in gebruik kunnen genomen worden. (Perron 3 en 4 werden onmiddellijk na detonatie vrijgegeven, perron 1 en 2 zijn tegen vanavond vrij).

Hinder voor het treinverkeer is er niet geweest. Alle treinen zijn volgens de normale dienstregeling blijven rijden (op de sporen die buiten de veiligheidperimeter lagen).

Hinder voor trams en bussen tijdens het moment van detonatie is - geheel zoals gepland - beperkt gebleven in tijd. De tramtunnel onder de sporen is gedurende een half uur buiten dienst genomen. De spanning van tramlijn 1 werd gedurende dit half uur uitgeschakeld.

Bussen van De Lijn moesten heel de dag omrijden, omdat de Voskenslaantunnel werd afgesloten (wegens binnen de veligheidsperimeter). De Lijn zegt dat de bussen rond 17 uur vanavond opnieuw door de Voskenstunnel zullen mogen. Vanaf dan rijden ze dus opnieuw volgens de normale dienstregeling.

Zoals gepland zal de Voskenstunnel nog tot vermoedelijk 7 december 2007 afgesloten blijven voor het autoverkeer. Voor fietser en voetganger (en dus ook bussen van De Lijn) is de tunnel wel open.

Na de explosie ontstond een grote stofwolk die door de krachtige wind afdreef naar het K. Maria-Hendrikaplein. De stofwolk werd op deskundige wijze door de brandweer beperkt.

De sloper krijgt nu drie maanden tijd om het puin ter plaatse te breken en te ruimen, en om de nabijgelegen goederenloods van de NMBS af te breken. Daarna kan het Project Gent Sint-Pieters op de plaats van het vroegere postgebouw een ondergrondse fietsenstalling, een kiss and ride zone en een nieuw busstation met 12 busperrons bouwen.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.