Evaluatie sloop voormalig postgebouw toren 1 (nov/2007)

Geplaatst op 17 nov. 2007

De sloop van de achterste van de 2 torens van het voormalige postsorteergebouw, met een minimale hoeveelheid springstoffen, is perfect volgens plan verlopen.

De toren is precies gevallen zoals bedoeld, zijnde licht zijwaarts in de richting van het middenplein tussen beide torens. Er ontstond kortstondig een stofwolk. Door het windstille weer bleef het stof grotendeels op de werfzone. Er is lichtjes minder springstof gebruikt dan gepland. De bijstelling gebeurde na de - ook perfect geslaagde - testexplosie in de voormiddag. De feitelijke detonatie liep een uur vertraging op: 16.25 uur in plaats van 15.25 uur. Reden van de vertraging was dat de springmeester met eindverantwoordelijkheid meer tijd nodig had om de bedrading en lonten te controleren. Daarop is beslist om een volledig uur uit te stellen, omdat dit gunstiger was voor de in- en uitrijdende treinen.

Overigens heeft het treinverkeer gedurende de hele zaterdagnamiddag geen enkele hinder ondervonden van de sloopoperatie. De perrons 1 tot en met 6 werden wel buiten gebruik gesteld. Er waren voldoende sporen over om het treinverkeer stipt te laten verlopen. Bussen en trams hebben wel kortstondig hinder ondervonden, wegens het tijdelijk afsluiten van de tramtunnel en de Voskenstunnel.

De politie van Gent telde tussen 1.500 en 2.000 toeschouwers. Die bevonden zich verspreid op de perrons en op het K. Maria Hendrikaplein en de K. Fabiolalaan.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.