Explosie tweede toren postgebouw: laatste details op 25 november 2007

Geplaatst op 23 nov. 2007

Betreft: tweede explosie voormalig postgebouw K. Maria Hendrikaplein, Gent, dd. 25 november 2007 om 15.25 uur

Zoals eerder aangekondigd zal in opdracht van onze projectpartner NMBS-Holding de resterende toren van het voormalige postsorteercentrum Gent X nu zondag 25 november 2007, om 15.25 uur gesloopt worden met behulp van een minimale hoeveelheid springstoffen.

Op maandag 19 november 2007 werd de explosie van de achterste toren (zaterdag 17 november 2007) geëvalueerd. Behalve de langere uitvoeringsduur voor het plaatsen en controleren van de bedrading tussen de lonten, verliep het springplan naar wens.

Er worden geen ingrijpende wijzigingen aangebracht in de planning voor de komende operatie. .

Ziehier enkele kleinere aandachtspunten:

- De testexplosie wordt geschrapt, wegens genoeg gegevens om de dosering van de springstoffen te berekenen.

- De brandweer zal het waterscherm nog beter afstemmen op de windrichting (zaterdag jl. draaide de wind lichtjes, vlak voor detonatie).

- Bij de vorige explosie kwam een wolk van zwaar puinstof vrij, die afdreef in de richting van de K. Fabiolalaan, maar die wel snel ging liggen. Buurtbewoners wordt opnieuw gevraagd om preventief ramen en deuren gesloten te houden.

- De trams zullen opnieuw niet door de tramtunnel aan het K. Maria-Hendrikaplein mogen rijden tussen vermoedelijk 15.15 en 16.00 uur . Zij zullen stoppen aan de laatste halte voor en achter het station (Van Monckhovenstraat, K. Albertlaan en Sint-Denijslaan). De onderbreking van het tramverkeer gaat pas in na de laatste inspectieronde door de springmeester, om de hinder voor de tramreizigers zo kort mogelijk te houden.

- Voor de bussen van De Lijn blijft de geplande omleiding gedurende heel de dag gelden (meer info op http://www.delijn.be/). De bussen krijgen gans de dag het verbod om door de Voskenstunnel te rijden. Vanaf het busstation voor het station rijden ze om via de K. Elizabethlaan of de K. Albertlaan. De buslijnen 34, 35 en 36 houden halt aan de achterkant van het station. De Lijn zet extra personeel in om de reizigers te begeleiden (meer info op http://www.delijn.be/).

- Het treinverkeer wordt tijdens de sloopoperatie opnieuw NIET onderbroken. Alle verwachte treinen lopen het station binnen op de sporen verst verwijderd van het postgebouw (versporing). Infrabel sluit vanaf 's ochtends vroeg veiligheidshalve de perrons af die dichtst bij het postgebouw liggen.

- De politie houdt rekening met mogelijk meer publiek dan bij de eerste explosie. Alle ordediensten zullen extra waken over de handhaving van de veiligheidsperimeter. De K. Fabiolalaan zal opnieuw afgesloten worden voor verkeer en voor voetgangers, wat het stuk tussen het K. Maria-Hendrikaplein en de Tenderstraat betreft, en dit tussen 15.00 uur en 15.40 uur.

- Het Infopunt Project Gent Sint-Pieters blijft telefonisch bereikbaar gedurende het weekend van 24 en 25 november 2007, via 09 241 24 11.

Ter herinnering nog even de reden van de sloop:

Het voormalig postgebouw Gent X wordt afgebroken om plaats te maken voor een gelijkgronds busstation met een veel grotere capaciteit. Daaronder, op niveau -1 plannen we een (één van de twee) nieuwe Kiss en Ridezone, een grote hoeveelheid fietsrekken en - nog dieper - een deel van de ondergrondse autoparking.

Voor de pers: Ook nu reserveert het Infopunt Project Gent Sint-Pieters een deel van het perron 5/6 (kant kust) voor de leden van de pers. Vanaf 14.00 uur kan een badge en persmap worden afgehaald aan een balie in de stationshal. Gereserveerde parkeerplaatsen in de K. Astridlaan zijn enkel voor cameraploegen en satellietwagens (op vertoon van dit persbericht). Gelieve op voorhand uw komst te bevestigen.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.