Op 25 april 2008 kreeg het Project Gent Sint-Pieters een internationale delegatie van de Union Internationale Transport Public (UITP) op bezoek. UITP, in 1848 gesticht door Koning Leopold II, verenigt alle maatschappijen die openbaar transport per bus, tram of metro organiseren. UITP heeft technische werkgroepen die 6-maandelijks congresseren ergens in een grote stad in een van de continenten. Dit jaar was de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn gastheer in de congresstad Gent. Een gelegenheid voor De Lijn om haar aandeel te schetsen in de modernisering van hét belangrijkste knooppunt voor openbaar vervoer in Vlaanderen.
De communicatielounge van Claerhout klaar voor ontvangst van de UITP
De delegatie werd hartelijk ontvangen in de Communicatielounge van Claerhout (Sint-Denijslaan). Directeur van De Lijn Oost-Vlaanderen, Dirk Busschaert gaf een gesmaakte uiteenzetting in het Engels, over de sterke groeicijfers en de toekomstvisie van De Lijn. Greet Riebbels van Infopunt Project Gent Sint-Pieters legde de grote principes uit inzake het Project Gent Sint-Pieters. Daarna kregen de buitenlandse vervoermaatschappijen de kans om in dialoog te treden met een panel van deskundigen:
De UITP leden en het panel wisselden interessante gedachten uit
Hoe we de parkeertarieven zouden afstemmen op niet te veel en niet te weinig auto's? Hoe De Lijn aankeek tegen de uitbreidingen? Of er ook privaat geld gemoeid was met het Project? Hoe de samenwerkingsovereenkomst tussen de partners van PGSP tot stand was gekomen? Hoe we zoveel Gentenaars aan het fietsen hadden gekregen? Hoe de communicatie en het Minder Hinderbeleid werden aangepakt? Allemaal interessante thema's die werden aangesneden in de paneldiscussie.
De bezoekers waren onder de indruk van de geïntegreerde aanpak van het openbaar vervoer.
Nadien namen we hen mee op een busrondrit langs de werven.
Na een bezoek aan de werf van de ondergrondse parking stond de bus ons op te wachten
De voormiddag werd afgesloten met een Gents stoofpotje op de Vrijdagmarkt. De bezoekers kregen daar de kans om na te praten en eventueel nog vragen te stellen. De delegatie was uiterst tevreden over de ontvangst.