Koningin Fabiolalaan trekt gerenomeerde architecten aan (nov/2009)

Geplaatst op 02 nov. 2009

Logo Euro Immo Star

Langsheen de Koningin Fabiolalaan, die uitmondt op het Koningin Maria-Hendrikaplein (het stationsplein) voor het station Gent Sint-Pieters, zal een volledig nieuwe stadswijk worden gerealiseerd. Volgens een in 2006 goedgekeurd Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan moet het een evenwichtige mix worden van kantoren, woningen, handelszaken en kwalitatieve openbare ruimten. De projectsite is ingedeeld in drie zones, die deels eigendom zijn van de NMBS-Holding en deels van de stad Gent, en die elk volgens een eigen dynamiek en timing zullen worden ontwikkeld.

Koningin Fabiolalaan RUP volumes
De zogenaamde zone SOFA - wat staat voor Stedelijke Ontwikkelingmaatschappij FAbiolalaan - is de zone het dichtste bij het station en zal als eerste van de drie zones worden getransformeerd. Het gaat om zowat 100.000 m² (vloeroppervlakte) bovenop de ondergrondse pendelparkeergarage die momenteel in aanbouw is.
Het startsein voor de onwikkeling is officieel gegeven: het stedelijk ontwikkelingsbureau Euro Immo Star heeft een internationale ontwerpwedstrijd gelanceerd voor de SOFA-zone. Deze werkwijze zal garant staan voor het vooropgestelde kwaliteitsstreven.

Nadruk op kwalitatieve ontwerpen

Euro Immo Star schreef eind juli 2009 een wedstrijd uit waarvoor heel wat bekende ontwerpteams zich inschreven.
"Ik ben blij dat zoveel gerenommeerde ontwerpteams interesse toonden in de ontwikkeling van de stationsomgeving van Gent Sint-Pieters. Dit onderstreept de trend dat stationsomgevingen interessante locaties zijn voor stedelijke vernieuwingsprojecten", zegt Lieve De Cock, general manager van het stedelijke ontwikkelingsbureau Euro Immo Star.

Uiteindelijk werden 5 teams weerhouden. Euro Immo Star gaf aan hen de opdracht om een inrichtingsplan voor de zone SOFA uit te werken met de klemtoon op duurzaamheid, én om een schetsontwerp te maken voor een eerste kantoorgebouw (+/- 40.000 m² vloeroppervlakte) op deze zone. In deze plannen moet natuurlijk rekening gehouden worden met de voorwaarden die vastgelegd zijn in het ruimtelijk uitvoeringsplan.

Shortlist gerenommeerde ontwerpteams

Een van de volgende teams zal de uiteindelijke architectuuropdracht van het eerste kantorencomplex in de wacht slepen:
- Asymptote Architecture (New York - Hani Rashid en Lise Anne Couture)
- AWG Architecten (Antwerpen -bOb van Reeth)
- Benthem Crouwel Architekten (Amsterdam)
- OAB (Barcelona - Carlos Ferrater) / Jaspers & Eyers Architects (Brussel)
- Poponcini & Lootens Ir. Architecten bvba (Antwerpen)

"De jury zal bij de beoordeling van de dossiers speciale aandacht besteden aan de kwaliteit van het stedenbouwkundige en architecturale ontwerp, energie-efficiëntie en duurzaamheid, economische efficiëntie en de aangetoonde ervaring in dergelijke projecten", alsnog Lieve De Cock.

De jury onder voorzitterschap van oud-burgemeester van Gent Frank Beke, is samengesteld uit vertegenwoordigers van de stad Gent, de NMBS-Holding en de opdrachtgever, aangevuld met externe deskundigen.

De jury zal het winnende ontwerp, naar verwachting, begin volgend jaar bekendmaken. Daarna start de gedetailleerde uitwerking van het project, waarvan de realisatie waarschijnlijk eind 2010 zal starten.

De nv SOFA staat voor Stedelijke Ontwikkelingsmaatschappij FAbiolalaan, en begeleidt de ontwikkelingen van zone SOFA langsheen de Koning Fabiolalaan. De nv SOFA is een realisatievennootschap opgericht door Euro Immo Star en Eurostation. Beide bedrijven ondersteunen lokale overheden met de duurzame ontwikkeling van hun stationsomgevingen.

Meer informatie

www.projectsofa.be
www.euroimmostar.be
www.projectgentsintpieters.be

Euro Immo Star
Gwenn Nevelsteen
02/529 97 51
0496/85.15.54
gwenn.nevelsteen@euroimmostar.be

Project Gent Sint-Pieters
Greet Riebbels
09/241 24 11
0486/26.00.14
greet.riebbels@projectgentsintpieters.be

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.