Plaatsen glazen wanden gevel Mathildeplein (mei/2013)

Geplaatst op 30 mei 2013

Persmededeling

Station Gent Sint-Pieters krijgt nieuwe glazen gevel kant Prinses Mathildeplein

Al enige tijd is er aan het station, kant Sint-Denijslaan, een stalen constructie zichtbaar. Momenteel wordt die bekleed met glas. Dit wordt dan de nieuwe gevel van het station aan die zijde. Tegen het bouwverlof van juli zal het grootste deel van de glazen gevel met twaalf verticale gekleurde stroken zijn gerealiseerd. Elke kleur wordt verbonden met een spoor. Wanneer op dat spoor een trein aankomt, zal die kleur oplichten. Het is een ontwerp van Jacques Voncke, de architect die het volledige station, het bus- en tramstation en alle omliggende infrastructuur heeft ontworpen.

Technisch huzarenstukje

De aannemer brengt het glas aan met een kraan met zuignappen die de panelen tot op de juiste plek brengt. De kraan beweegt zich voort op rails die speciaal daartoe werden aangelegd. De kraan zal ook worden gebruikt om materiaal over de gevel heen te heffen voor de constructie van de sporen 10 en 11.
Momenteel hangen er zware zakken met ballast aan de stalen balken. Dit moet ervoor zorgen dat de stalen constructie voldoende wordt ‘uitgerokken' en het glas vlot kan worden geplaatst zonder nadien te barsten.
De glazen panelen zijn 10 meter hoog en 2,2 meter breed. De 12 gekleurde stroken zijn 8 meter hoog en 1 breed. De totale gevellengte is 148 meter.
De grote klok die aan de gevel kant Voskenslaan komt te hangen, zal helemaal op het einde worden geplaatst. Het exacte tijdstip hangt af van de vordering van de werken.

Tweede stationsplein

De vroegere achterkant van het station groeit hiermee uit tot een volwaardige tweede ingang. Later zal ook het Prinses Mathildeplein worden aangelegd. Voorlopig doet dit nog enkele jaren dienst als voorlopige fietsenstalling, maar door de nieuwe gevel zal deze locatie al een stuk aantrekkelijker worden.
Het plein krijgt later ook een S-vormig gebouw van 5 verdiepingen. Eenmaal het plein is aangelegd, zal de tram opnieuw langs die zijde van het station richting Zwijnaarde rijden.

Nog vragen?
Aarzel niet om contact op te nemen met Gisèle Rogiest bij het Infopunt als u nog vragen heeft of verdere inlichtingen wenst.
Tel. 09 241 24 11 of 0474 63 26 43 of via mail info@projectgentsintpieters.be

Download het persbericht hier. (pdf - 315 kB)

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.