Stad Gent plaatst coordinator in Infopunt Gent Sint-Pieters (mei/2007)

Geplaatst op 14 mei 2007

Algemeen

Het Project Gent Sint-Pieters wil het station en zijn ruime omgeving de komende tien jaar aanpassen aan de behoeften van de 21ste eeuw. Het idee hiervoor is ontstaan in 1998 met het stedenbouwkundig plan Xavier De Geyter. Daarop volgden gesprekken met verschillende partners. Dit resulteerde in 2002 in de oprichting van een Stuurgroep onder voorzitterschap van de Burgemeester. In juli 2004 kreeg deze samenwerking een officieel karakter met de plechtige ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de verschillende projectpartners zijnde de NMBS-Holding, Infrabel, Eurostation, De Lijn, het Agentschap Infrastructuur Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen (Vlaams Gewest) en de stad Gent. Hiermee werd het licht op groen gezet voor het project in zijn huidige vorm en volgde een periode van studies en verplichte administratieve procedures (MER, GRUP, Bouwaanvragen). Alle wettelijke inspraakprocedures werden voorzien. Daarnaast namen de projectpartners een aantal communicatie-initiatieven zoals de oprichting van een centraal infopunt, een projectwebsite, een infofolder, een nieuwsbrief, infovergaderingen, maquettes, een foto- en filmarchief, enz. De totale investeringskost van het project Gent Sint-Pieters is geraamd op 387 miljoen euro (exclusief projectontwikkeling). De werken starten op 11 mei 2007 en zullen vermoedelijk tien jaar in beslag nemen. Het einddoel is een poort tot de stad te realiseren. De uitdaging daarbij is een vlotte, leefbare en aangename omgeving te creëren waarin de verschillende vervoersmodi beter op elkaar zijn afgestemd.

Als belangrijkste veranderingen onderscheiden we: - een vernieuwd station Gent Sint-Pieters voor 60.000 opstappende reizigers -een nieuw stationsplein aan de Sint-Denijslaan - woningen en kantoren aan de Sint-Denijslaan - een nieuw bus- en tramstation - een ondergrondse pendelparking voor 2.810 wagens - een verbindingsweg met de R4 - bewaakte en overdekte fietsenstallingen voor minstens 6.800 fietsen - woningen en kantoren aan de K. Fabiolalaan - een nieuw toegankelijk natuurgebied - herinrichting P. Clementinalaan

Taken zat

De communicatie verzorgen rond het project Gent Sint Pieters vergt een brede en globale aanpak: pendelaars en tram- en busgebruikers moeten heel praktisch weten hoe, waar, langs waar... Bewoners hebben recht op informatie over wat er voor hun deur beweegt. Handelaars moeten efficiënt kunnen blijven draaien en hun klanten en leveranciers juist kunnen informeren in elke fase van de werken. Alle geïnteresseerden moeten kunnen langslopen in een infopunt, om de nieuwste toestand en ook de totale visie op het project te vernemen. Klachten moeten ergens geregistreerd, en vooral verholpen worden. Scholen willen hun personeel, kinderen en ouders voorlichten over bereikbaarheid. De pers wil snel weten welke evoluties er zijn. Het bureau ‘minder hinder' vergt aansturing ... de lijst is lang.

Driespan: het communicatieteam bestaat voortaan dus uit 3 voltijdse mensen

-Greet Riebbels, coördinatie, aangesteld door het stadsbestuur. Zijs is voormalig VRT-televisiejournaliste en leerde het reilen en zeilen in de stad kennen als moderator van de contactmomenten met de wijken, waar zij de gesprekken tussen bestuur en bevolking op onafhankelijke wijze modereerde. -Tania Fierens, aangesteld vanwege De Lijn, werkt al sinds 2004 op het Infopunt. Weet als geen andere hoe het project tijdens zijn wordingsfase is geëvolueerd. Loodst bezoekers aan het Infopunt geroutineerd doorheen de maquettes.... -Anna Van Cauwenberge, lic. Communicatiewetenschap, aangesteld door NMBS-Holding/Eurostation, versterkte het team 4 maanden geleden. De projectpartners trekken voor de communicatie een jaarlijks budget uit van 250.000 euro.

Alle informatie in verband met het project Gent Sint-Pieters is verkrijgbaar in het infopunt, districtsgebouw van de NMBS-Groep aan het K. Maria-Hendrikaplein 2, 9000 Gent; tel. 09 241 24 11, fax 09 241 28 07, e-mail info@projectgentsintpieters.be, website http://www.projectgentsintpieters.be.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.