Subsidie voor herwaardering voortuinen P. Clementinalaan.

Geplaatst op 11 dec. 2008

De subsidie voor de heraanleg van de voortuinen in de Prinses Clementinalaan moet een stimulans vormen om een groenere, meer kwalitatieve invulling te bereiken en waar mogelijk de hekwerken te herstellen.

De heraanleg van de Prinses Clementinalaan is een van de eerste deelprojecten die in het kader van de vernieuwing van het Sint-Pietersstation en de omgeving werden opgestart. De laan ligt op de geplande groen/blauwe as in het stationsproject, die een verbinding zal vormen tussen de Blaarmeersen en de Leie enerzijds en het Citadelpark anderzijds. Op die as sluit het groene karakter van de Prinses Clementinalaan perfect aan.

De herinrichting van de Prinses Clementinalaan is het ultieme moment om de voortuinen te herwaarderen. De laan werd oorspronkelijk aangelegd in 1905 en is beschermd als stadsgezicht. De voortuintjes bij de rijhuizen zijn beeldbepalend voor de Prinses Clementinalaan.

Een actie ten behoeve van het herstel van de voortuintjes is noodzakelijk om deze ooit schitterende boulevard opnieuw de nodige woon- en leefkwaliteit te geven. Veel voortuinen zijn nu verwaarloosd of verhard en ingenomen door autostandplaatsen. Oorspronkelijk hadden alle voortuinen ook een hekwerk dat, in aansluiting op de architectuur van de bijhorende woning, in art-decostijl of art-nouveaustijl werd uitgevoerd. Talrijke tuinafsluitingen zijn echter verdwenen.

Meer informatie vindt u bij: Veerle Vercauteren, architect, Stad Gent - Dienst Monumentenzorg Veldstraat 55 9000 GENT T 09 269 37 48 F 09 269 37 55

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.