Toezicht op fietsenstallingen door fietstoezichters (juli/2007)

Geplaatst op 01 jul. 2007

Sinds begin juli houden 6 personeelsleden van de vzw Max Mobiel voltijds toezicht op de netheid en orde van de niet-bewaakte fietsenstallingen aan het station Gent-Sint-Pieters.

Max Mobiel is een initiatief van de stad Gent, de NMBS en andere partners. De mobiliteitsvereniging heeft zich gevestigd in de Voskenslaan 27 (het vroegere pand Alga, groothandel in ondergoed).

Het toezicht in de fietsstallingen is intensief. Dagelijks controleren de medewerkers alle (ongeveer 10) fietsparkeerplaatsen rond het station (zowel de rekken op domein van de NMBS, als die van het openbaar stedelijk domein). Dagelijks pakken ze ook één zone met fietsenrekken grondiger aan.

Fietswrak, weesfiets, hinderlijke fiets, gevaarlijk gestalde fiets?

Door de komst Max Mobiel naar het Sint-Pietersstation worden de definities wat aangescherpt. De wrakken, weesfietsen, en hinderlijk of gevaarlijk geparkeerde fietsen worden door Max Mobiel gelabeld. De eigenaar wordt gewaarschuwd indien het om een geregistreerde fiets gaat. Na 14 dagen wordt de fiets ook verwijderd en opgeslagen in het fietsdepot. Daar kunnen eigenaars de fiets alsnog, tot 6 maanden na de ontruiming, ophalen.

Effect?

Door het weghalen van wrakken, weesfietsen en gevaarlijk geplaatste fietsen (vb. op blinde-geleide stroken) zullen er meer plaatsen vrijkomen voor wie hier dagelijks een plekje zoekt voor zijn fiets. Een vergroot aanbod van fietsenstallingen dus, die het fietsgebruik van de Gentse pendelaar verder moet aanwakkeren. Door de acties om ook het vuil weg te halen van tussen de fietsplaatsen zal het beeld van de omgeving er op vooruit gaan.

Aantallen?

Na enkele verhuis- en ontruimingsacties van fietsenstelplaatsen biedt de stationsomgeving eind van de zomer (augustus) een capaciteit voor 4.400 fietsen (we komen van 3.900 op 1 juni 2007). In de verre toekomst - 2015 - zijn in totaal minstens 7.800 fietsenrekken gepland in het volledige vernieuwde station.

Meer info: Max Mobiel, Voskenslaan 27, tel. 09 266 83 30

Infopunt Project Gent Sint-Pieters, K. Maria Hendrikaplein 2 , tel. 09 241 24 11

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.