Treinstations krijgen fietspunten (jan/2007)

Geplaatst op 25 jan. 2007

Eerste fietspunten openen deze lente in Brussel-Noord en Antwerpen-Centraal

In acht grote treinstations worden dit jaar fietspunten geopend. In een fietspunt kunnen mensen hun fiets onder toezicht stallen, fietsen huren of laten herstellen. Brussels minister Pascal Smet, Vlaams minister Kathleen Van Brempt, de federale staatssecretarissen Els Van Weert, Bruno Tuybens en de NMBS-Holding bundelen hiermee de krachten om de combinatie tussen fiets en openbaar vervoer te promoten en werkgelegenheid te creëren voor mensen uit de sociale economie. De eerste fietspunten openen na de paasvakantie in Brussel-Noord en Antwerpen-Centraal. Later volgen Antwerpen-Berchem, Gent-Sint-Pieters, Leuven, Brugge, Kortrijk en Mechelen.

De fietspunten zijn gelegen in of rond een treinstation en leveren tal van diensten: toezicht op en onderhoud van fietsstallingen, fietsverhuur aan treinreizigers, pendelaars, studenten en toeristen, verhuur van bedrijfsfietsen en klein fietsherstel. Voor de uitbating van de fietspunten wordt beroep gedaan op sociale economie-organisaties. Zij kunnen zich via een algemene oproep (onder meer publicatie in het staatsblad) bij de NMBS-Holding hiervoor kandidaat stellen. Op deze manier zorgen de fietspunten voor een extra opleiding en tewerkstelling voor kansengroepen. De lokale besturen worden actief betrokken bij de uitbouw van de verschillende fietspunten.

Met de fietspunten willen de initiatiefnemers fietsende NMBS-klanten beter bedienen en meer mensen aansporen om met de fiets naar het station te komen. Een verhoogd fietsgebruik maakt ook een positief milieu-effect en een betere gezondheid mogelijk. De fietspunten zullen minstens van maandag tot vrijdag telkens van 7 tot 19 uur geopend zijn. Per fietspunt kan ook een dienstverlening op zaterdag en zondag voorzien worden of langere openingsuren tijdens de week.

Het initiatief is het resultaat van een samenwerking tussen de federale overheid, het Brussels gewest, het Vlaams gewest en de NMBS-Holding. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet maakt 100.000 euro per jaar vrij voor de uitbating van het fietspunt in Brussel-Noord. Hetzelfde bedrag wordt voorzien voor de toekomstige fietspunten in Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en een station in de Europawijk. Vlaams minister van Mobiliteit en Sociale Economie Kathleen Van Brempt voorziet 200.000 euro voor de start van de fietspunten in 7 stations van de NMBS-Holding in het Vlaams Gewest. Federaal staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie Els Van Weert voorziet een opstartsubsidie van 125.000 euro voor de 8 fietspunten en reserveert per fietspunt minimum één startbaner. Bovendien financiert ze een haalbaarheidsstudie voor de fietspunten in Wallonië. De NMBS-Holding en haar voogdijminister Bruno Tuybens stellen de locaties aan de treinstations ter beschikking. Bovendien trekken zij een budget uit van ongeveer 400.000 euro per jaar voor de vergoeding van de prestaties van de uitbaters in de 8 stations. De 8 fietspunten die nu gepland zijn, maken deel uit van een eerste fase van dit project. Het is de bedoeling om nadien in andere stations in Brussel, Vlaanderen en Wallonië bijkomende fietspunten op te starten. Later volgt nog een persvoorstelling van het project tijdens de opening van het fietspunt in Brussel-Noord.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.