Werken aan traminfrastructuur Kon. Maria-Hendrikaplein

Geplaatst op 23 aug. 2018
Werken aan traminfrastructuur kon maria hendrikaplein

De Lijn plant in de periode van 10 september 2018 tot 9 november 2018 werken aan de traminfrastructuur op het Koningin Maria-Hendrikaplein (data onder voorbehoud van omstandigheden). Tijdens deze werken vervangt De Lijn de tramsporen, de wissels en de wisselsturing. Dit zal een grote impact hebben op het verkeer rondom het Koningin Maria-Hendrikaplein.

De werken worden uitgevoerd in 2 fases:
  • Fase 1: van 10 september tot 21 oktober 2018. In deze fase wordt gewerkt in het gebied rondom het plein tussen de Koningin Elisabethlaan en de Koning Boudewijnstraat.
  • Fase 2: van 22 oktober tot 9 november 2018. Tijdens deze fase wordt gewerkt aan de aansluiting van de Ventweg (aan cinema Rex) met de Koning Albertlaan.
In dit artikel bundelen wij alle informatie over fase 1. Later zal nog een artikel over fase 2 verschijnen.

Impact van de werken

  • Overdag worden voorbereidende werken uitgevoerd, ’s nachts worden de tramsporen en wissels vervangen. Op die manier kunnen de trams overdag over het plein blijven rijden.
  • De werken kunnen geluidshinder met zich mee brengen, de aannemer doet zijn best om dit te beperken tot het minimum.
  • Er zijn verkeersomleidingen gepland, waardoor er bussen zullen rijden via de K. Boudewijnstraat, de K. Fabiolalaan, de Sportstraat, de K. Elisabethlaan, Kortrijksesteenweg, Sint-Denijslaan en het K. Mathildeplein.

Bereikbaarheid tijdens de werken

De gevolgen per vervoerswijze zijn:

Voetgangers en fietsers:

  • Koningin Maria-Hendrikaplein:

o Voetgangers worden op het Koningin Maria-Hendrikaplein lokaal omgeleid.
o Fietsers kunnen hun normale reisweg nemen.
o Opgelet: de bussen die van het busstation naar de P. Clementinalaan rijden, rijden weg via de trambaan voor het station. Er wordt een veilige corridor voorzien voor voetgangers en voor fietsers die uit de ondergrondse fietsenstalling komen.

  • Koningin Mathildeplein: Een aantal bussen rijdt via het Koningin Mathildeplein, waar er ook tijdelijke haltes komen.

o Tussen de Ganzendries en de Voskenslaan zal het voet- en fietspad fysiek worden afgescheiden van de bussen die langs het Koningin Mathildeplein rijden en daar een halte hebben. Er wordt op die manier een veilige corridor voor voetgangers en fietsers gecreëerd.
o Opgelet: voetgangers die uit het station komen aan de kant van het K. Mathildeplein zullen de bussen kruisen. Er worden zebrapaden voorzien.

Auto en taxi: Omleiding in de K. Fabiolalaan in de richting van het station via de Aaigemstraat en de K. Boudewijnstraat. In de K. Fabiolalaan (deel tussen K. Boudewijnstraat en Aaigemstraat) is er eenrichtingsverkeer richting Snepkaai.

Tram en bus: Tijdens fase 1 (van 10 september tot 21 oktober) van de werken stoppen een aantal trams en bussen aan tijdelijke perrons in de aanpalende straten of op het Koningin Mathildeplein, aan de andere zijde van het station. Tramlijnen 2 en 4 richting Zwijnaarde/UZ stoppen al vanaf 31/09 aan hun tijdelijke halte. In de onderstaande tabel vind je een overzicht:

Tram-/Buslijn Richting Halte aan het station
Tram 2 en 4 Zwijnaarde/UZ Tijdelijke halte in de P. Clementinalaan (vanaf 31/09)
Buslijnen 9, 41, 43, 65 en 67

K. Albertlaan

Station Gent-Sint-Pieters

Tijdelijke halte in K. Elisabethlaan

Via Sportstraat en Patijntjesstraat naar tijdelijke halte in de K. Boudewijnstraat

Buslijnen 14, 15 en 16 Tijdelijke halte in de K. Fabiolalaan
Buslijnen 34, 35 en 36 Sint-Denijs-Westrem Perron 26 op het Koningin Mathildeplein
Buslijnen 70, 71, 72, 73, 74, 76, 77 en 78 Perron 22, 23, 24 en 25 op het K. Mathildeplein
Nachtbussen N1, N2, N4, N70 en N76 Stoppen tijdens de werken aan een ander perron

Opgelet: Van 10 september tot 14 oktober 2018 na 20 uur stoppen buslijnen 9, 41, 43, 65 en 67 richting K. Albertlaan aan perron 2 (tramperron). In de andere richting blijft de halte in de K. Boudewijnstraat.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.