Wijziging maar geen vermindering van fietsparkeerplaatsen (mei/2007)

Geplaatst op 14 mei 2007

Fietsen naar het station Gent-Sint-Pieters ... en dan?

Vooraf dit: in heel de zone rond het Sint-Pietersstation staan vandaag 3.900 fietsrekken opgesteld (telling eind april 2007). Dat is (een pak) minder dan het aantal fietsen dat er staat. Het gebrek aan ruimte (voor alles, dus ook voor fietsstallingen) is precies een reden om het Project Gent Sint-Pieters uit te voeren.

Vanaf 11 mei 2007 zijn er (tijdelijk) geen bewaakte fietsstallingen meer rond het station. De enige bewaakte fietsstalling wordt gesloopt ter voorbereiding van de werken. Het gaat om het lage gebouwtje op het K. Maria- Hendrikaplein, kant K. Fabiolalaan, capaciteit 584 plaatsen (maar de plaatsen waren zeker niet allemaal verhuurd). De firma Bike Safe handelt alles administratief af met haar abonnees. In een overgangsfase zullen de gebruikers daar nog enkele dagen of weken hun fiets ONbewaakt kunnen achterlaten.

Tegen juli 2007 moet ook een tweede overdekte maar niet-bewaakte fietsenstalling ontruimd: die, in de goederenloods van de NMBS, vlak naast het oude postgebouw, op het K. Maria Hendrikaplein. Capaciteit 700 fietsen. Reden: ook dat gebouw wordt gesloopt voor de werken.

1.200 rekken minder? Neen. Er komt tijdelijk, en VOOR de andere rekken verdwijnen, ruime fietsrek-capaciteit bij, aan de achterkant van het station: op de hoek van de Sint-Denijslaan en de Voskenslaan. Voor heel de stationszone zullen er na die operatie 4.338 fietsstalllingen beschikbaar zijn.

Opnieuw bewaking? De VZW Max Mobiel sloot met de NMBS-Holding een overeenkomst om de fietsstallingen aan het station gedeeltelijk te bewaken en er verder te zorgen voor toezicht. De bedoeling is dat de VZW regelmatig patrouilleert in de stationsomgeving en daarbij fietswrakken verwijdert, gevaarlijke gestalde fietsen wegneemt, hinderlijk gestalde fietsen en weesfietsen labelt en zonodig wegneemt wanneer de labels niet verwijderd werden.Deze acties moeten leiden tot een verhoogde stallingscapaciteit rondom het station.

Tegelijk zal worden onderzocht of de capaciteit aan stallingen nog kan worden uitgebreid. Daarbij wordt gedacht aan stallingen in twee niveaus. Deze techniek wordt in Noord-Europa vaak toegepast en maakt het mogelijk de beschikbare stallingscapaciteit ook aanmerkelijk te doen toenemen. De volgende maanden zal een eerste proefproject worden opgestart.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.