Nieuwsbrief 39 - Gewicht in de (perron)schaal

Wandel je door het vernieuwde gedeelte van het station, dan springen ze onmiddellijk in het oog: de afgeronde ‘schalen’ die mee het plafond van de stationshal vormen. Met grote ingegraveerde cijfers helpen ze de reizigers om de weg te vinden naar het perron, maar dat is zeker niet hun enige functie. Samen met de kolommen en funderingen torsen ze namelijk het volledige gewicht van de perrons, de spoorbak en de binnenrijdende treinen.

Elke schaal is voorzien van een ronde uitsparing en een doorlopende gleuf waarin de spots en lijnverlichtingen zijn ingebouwd waarmee het gelijkvloers wordt verlicht. De afgeronde vorm zorgt ook voor de gelijkmatige verspreiding van het daglicht dat door de glazen perrontegels de stationshal binnenkomt. Tussen de perronvloeren en de perronschalen lopen bovendien heel wat kabels en afvoerleidingen. Die zijn toegankelijk voor het onderhoudspersoneel via luiken in het perron.

Lees verder onder de foto.

Perronschalen w

Aantal schalen per perron

Niet alle perrons hebben hetzelfde aantal schalen. Aan de perrons 7-8 zijn dit er 81. Aan de perrons 3-4 en 5-6 worden er telkens 62 schalen voorzien. Dit aantal ligt lager omdat op sommige plaatsen gebruik wordt gemaakt van een vereenvoudigde draagstructuur. Aan de perrons 1-2 komen er 30 perronschalen. Het busstation wordt in de toekomst namelijk nog uitgebreid in de richting van het station en de bussen zullen dan onder deze treinperrons wegrijden. Dit zorgt ervoor dat hier minder kolommen en schalen nodig zijn.

20220704 114016 w

Productie van de schalen

Terwijl de aannemer volop bezig is met het plaatsen van kolommen en keldermuren, worden in een bedrijf
in Tessenderlo de perronschalen geproduceerd. Van daaruit zullen ze met speciaal transport naar het station worden gebracht. De kolossen wegen maar liefst 5,6 ton en hebben een lengte van 339 cm en een dikte van 16 cm. Sommige schalen zijn met hun 25 cm nog dikker omdat ze meer lasten moeten dragen.

De productie gebeurt met 2 aanpasbare stalen mallen (zie foto). Het is belangrijk dat de mal steeds aanpasbaar is omwille van het groot aantal types perronschalen: er zijn verschillende breedtes en diktes, rechthoekige en licht trapeziumvormige schalen, met of zonder perronnummer, met of zonder uitsparingen voor balken. Er kunnen maximaal 3 perronschalen gelijktijdig geproduceerd worden.

Eind dit jaar zijn de eerste perronschalen voor de perrons 6 en 7 klaar om geleverd te worden.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.