Bewonersbrief: start stationswerken

Geplaatst op 21 sep. 2021
Bewonersbrief start stationswerken

Op 21 september 2021 start de tweede fase van de verbouwing van het station. Tussen nu en eind 2023 worden de sporen en perrons 6 en 7 en het perron 8 gebouwd.

Wat staat er te gebeuren?
  • De aannemer start eerst met afbraakwerken, gevolgd door beschoeiingswerken waardoor de overige sporen veilig in gebruik kunnen blijven tijdens de werken. Men zal hiervoor gebruik maken van trillingsarme funderingstechnieken.
  • Aansluitend zal het uitgraven van de oude funderingen en spoorbeddingen beginnen. Dit heeft frequent werfverkeer tot gevolg.
  • Later dit jaar worden de nieuwe funderingen uitgevoerd die als basis dienen voor de kolommen, spoorbakken, perrons en het dak.
  • Voor de zomer van 2023 is het spoorviaduct van de sporen 6 en 7 klaar en gaat spoor 6 opnieuw in dienst. Tegen eind 2023 zal het perron 7-8 afgewerkt zijn. Aansluitend starten de werken voor de sporen 4 en 5.
Impact van de werken

De afvoer van de uitgegraven grond en het afbraakmateriaal van de tunnels brengt werfverkeer met zich mee. Tijdens de bouwfase zelf zal het vooral aanvoer van materiaal zijn. Er zijn twee aan- en afvoerwegen:

  • Van en naar de Valentin Vaerwyckweg via de Sint-Denijslaan. De in- en uitrit voor het werfverkeer ligt ter hoogte van het kruispunt Voskenslaan/Sint-Denijslaan. Het vrachtvervoer wordt geregeld door de bestaande verkeerslichten en er zal ook een steward aanwezig zijn.
  • De afvoer van grond en afbraakmateriaal zal vooral via de kant Ganzendries over de oude trambedding in de Sint-Denijslaan in de richting van de Kortrijksesteenweg verlopen. Het werfverkeer rijdt daar dus in zijn eigen bedding.
  • Er zal geen werfverkeer door de wijk rijden en er worden geen tractoren ingezet.
  • De doorsteek voor voetgangers tussen het Koningin Maria-Hendrikaplein en het Koningin Mathildeplein doorheen de centrale reizigerstunnel en de oude tramtunnel blijft open.
  • Nachtwerk wordt zoveel als mogelijk vermeden. Indien dit gebeurt, ontvangen de buurtbewoners hierover een bewonersbrief.

Overzichtsplan met de werfzone en de routes van het werfverkeer:

Lees hier de bewonersbrief.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.